• info@meregtelenites-herbalfix.info
  • 0670 544 41 84
Étrendkiegészítőnk bevizsgált termék.
OÉTI eng.szám.: 17487
"Egy termék nem megoldás minden problémára: a több termékből álló kúra biztosítja a leghatékonyabb megoldást!"

Fogyás probiotikumokkal

Fogyás probiotikumokkal

A bélben található baktériumok hihetetlenül fontosak az egészség és a testsúly szempontjából. Egyre több tanulmány támasztja alá, hogy egyesek növelik azoknak az enzimeknek a mennyiségét, amelyek képesek lebontani a nehezen emészthető cukrokat, ez pedig túlsúlyhoz vezet. Szerencsére, léteznek testtömeg-szabályozó és zsírtömeg-csökkentő hatású baktériumtörzsek, amelyek sikerrel vehetik fel a harcot az elhízás ellen.  A cél tehát az, hogy a szervezetünkben ezek kerüljenek túlsúlyba. Lássuk, miként működik a fogyás probiotikumokkal.  

Az emésztőrendszerben több száz különböző mikroorganizmus található. Javarészt baktériumok, amelyek többsége jótékony, és a bacteroidetes vagy a firmicutes törzshöz tartozik. Úgy tűnik, a testtömeg kapcsolatban áll e két baktériumtörzs egyensúlyával, és ha ez az egyensúly megbomlik, nagyobb valószínűséggel leszünk kövérek. A megfelelő arány visszaállítása segíthet az ideális testsúly elérésében, és abban, hogy a későbbiekben se szaladjanak fel ránk felesleges kilók. Így valósulhat meg a fogyás probiotikumokkal.

A probiotikumok szerepe

A probiotikus baktériumok fontos tápanyagokat termelnek, beleértve a K-vitamint és bizonyos B-vitaminokat, de segítik a rostok lebontását is. A rostokat a szervezet nem képes megemészteni, de a probiotikus baktériumok átalakítják hasznos szénláncú zsírsavakká, például butiráttá. Tudományosan bizonyított, hogy a bélflórát alkotó jótékony mikroorganizmusok, nagymértékben befolyásolják a szervezet működését, hatásukra sokkal jobban funkcionál az immunrendszer. Ez azért lehetséges, mert az immunsejtek 80 százaléka a vastagbélben foglal helyet, ily módon a bélflóra állapota közvetlenül hatást gyakorol szervezetünk védekezőképességére.

Hogyan befolyásolhatják a probiotikumok a súlyváltozást?

Bizonyos probiotikus törzsek gátolhatják az étrendi zsírok felszívódását

A tanulmányok arra utalnak, hogy a bélbaktériumok nagy szerepet játszhatnak a súlyszabályozásban. A probiotikumok a szakértők szerint egy átfogó súlycsökkentő program részét képezhetik, azonban nyilvánvalóan nem helyettesítik az egészséges étrendet és a testmozgást. Ettől eltekintve a tudósok úgy gondolják, hogy bizonyos probiotikus törzsek gátolhatják az étrendi zsírok felszívódását, növelve a széklettel ürített zsír mennyiségét. Más szavakkal: a szervezet kevesebb kalóriát hasznosít az ételekből. Bizonyos baktériumokról, például a Lactobacillus családba tartozó baktériumokról úgy találták, hogy így működnek.

A probiotikumok más módon is küzdenek az elhízás ellen:

  • A probiotikumok hozzájárulhatnak a GLP-1 telítettséget fokozó (étvágycsökkentő) hormon felszabadításához. A fokozott hormonszint segíthet kalóriák és zsírok elégetésében.
  • A probiotikumok növelhetik az ANGPTL4 fehérje szintjét. Ez csökkent zsírtartalomhoz vezethet.

Sok bizonyíték van arra nézve is, hogy a bélrendszer egészségi állapotának javításával a probiotikumok csökkenthetik a szisztémás gyulladást, és védelmet nyújthatnak az elhízás és más betegségek ellen. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy ezeket a mechanizmusokat egyelőre nem tisztázták pontosan, és további kutatásra van szükség.

A tanulmányok kimutatták, hogy a Lactobacillus család egyes törzsei segíthetnek a fogyásban és a hasi zsír csökkentésében. Az egyik vizsgálatban a Lactobacillus fermentum vagy a Lactobacillus amylovorus joghurt fogyasztása 6 hét alatt 3-4 százalékkal csökkentette a testzsírt. Egy másik, diétával foglalkozó tanulmány megvizsgálta a Lactobacillus rhamnosus kiegészítők hatásait a fogyásra és a testsúly fenntartására. A három hónapos vizsgálati időszak alatt a probiotikumokat szedő nők 50 százalékkal több súlyt veszítettek, mint a placebót szedők. Az eddig vizsgált probiotikus baktériumok közül a Lactobacillus gasseri a legígéretesebb. Egy túlsúlyos emberekkel végzett kutatás, amelynek során 12 héten keresztül Lactobacillus gasseri BNR17 tenyészetet adtak a résztvevőknek, úgy találta, hogy a 12. héten nem volt szignifikáns a placebo csoporthoz képest a súlyváltozás, csak enyhén csökkent a testtömeg a BNR17 csoportban. A derék és a csípő kerületének csökkenése viszont a BNR17 csoportban erősebben mutatkozott meg, mint a placebo csoportban. Következtetés: Annak ellenére, hogy nincs változás a viselkedésben vagy az étrendben, csak a BNR17 hatására kisebb lett a súly, illetve a derék és a csípő kerülete.

Egyes probiotikumok megakadályozhatják a súlygyarapodást

A fogyás nem az egyetlen módja az elhízás leküzdésének. A megelőzés még fontosabb, elsősorban a  zsír felhalmozódásának megakadályozása érdekében. Az egyik 4 hetes vizsgálatban, egy ismert probiotikus készítmény nem diétás étrend esetén csökkentette a súlygyarapodást és a testzsírt. Egyes probiotikus törzsek hatékonyan akadályozhatják meg a súlygyarapodást a magas kalóriatartalmú étrend mellett. Egyes vizsgálatok ugyanakkor azt is megállapították, hogy bizonyos probiotikus törzsek súlygyarapodáshoz, nem pedig súlyveszteséghez vezethetnek. Ezek közé tartozik a Lactobacillus acidophilus. Az anyagcsere fokozásának egyik könnyű módja a probiotikus kiegészítő hozzáadása a napi étkezéshez. A mikrobiom baktériumpopulációinak kiegyensúlyozásával a probiotikus kiegészítő képes hatékonyan megváltoztatni az anyagcserét.

Lehet-e minden nap probiotikumot szedni?

A probiotikumokkal kapcsolatos általános kérdés az, hogy helyes-e mindennapos használatuk. A  válasz igen, biztonságos, és gyakran javasolják, hogy ezeket minden nap szedjük be. A probiotikumok természetes kiegészítők, és nem gyógyszerek.

Fontos a helyes táplálkozás is

A probiotikumok alkalmazása mellett ügyeljünk a táplálkozásra
A probiotikumok alkalmazása mellett ügyeljünk a táplálkozásra,

Bár a fogyás probiotikumokkal sikeres lehet, fontos, hogy a probiotikumok alkalmazása mellett ügyeljünk a táplálkozásra, hiszen az állati zsírokban, cukorban, lisztben, adalékanyagokban bővelkedő élelmiszerek nemcsak hizlalnak, hanem számos betegséget idéznek elő. Fogyasszunk ezek helyett friss zöldségeket, gyümölcsöket, élőflórás és erjesztett tejtermékek, fehér húsokat, valamint teljes kiőrlésű gabonákat. Ha kalóriamennyiséget szeretnénk meghatározni, 30 éves kor után, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett, napi 2000 kalóriánál többet ne vigyünk be a szervezetünkbe.

Források:

https://www.healthline.com/nutrition/probiotics-and-weight-loss

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464612001399

https://www.medicalnewstoday.com/articles/325291

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3611107/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4391304/